Demodex

Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodex mijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd. De demodexmijt is een mijt die van nature voorkomt in de huid van de hond. Wanneer de weerstand van de hond (nog) niet optimaal is, kan de mijt problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld jonge dieren, of oude en zieke dieren. De demodexmijt is gastheerspecifiek. Dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of de mens overloopt.

Demodex wordt in twee vormen gezien

1. De gegeneraliseerde vorm
dit is een ernstig ziektebeeld. De huid kan aangetast zijn over het gehele lichaam. De huid vertoont haaruitval, met of zonder jeuk. Wanneer deze plekken met bacteriën geïnfecteerd worden, ziet men grote, etterende en soms bloedende zweren, die ook pijnlijk kunnen zijn. Hierdoor reageert de hond meestal in eerste instantie goed op antibiotica. De mijt wordt hiermee niet bestreden, echter alleen de bacterie. In de praktijk wordt dienovereenkomstig waargenomen dat als de antibiotica uitgewerkt is, de bacterie weer terug komt. Hierdoor is de algehele weerstand van uw huisdier verder afgenomen. Waardoor de mijt nog sterker wordt en de aandoening zich verder gaat uitbreiden! Deze vorm komt vaker voor bij oudere honden en kan wijzen op een slecht werkend immuunsysteem.

2. De lokale demodex vorm
De huid is op enkele plaatsen lokaal aangetast. Meestal op hoofd, snuit en poten. Hier is duidelijk een kale plek te zien. Regelmatig is alleen enige kaalheid en roodheid te zien. Jeuk komt in bepaalde gevallen voor. Veelal is deze vorm te zien bij jonge pups in de leeftijd van 3-6 maanden, die op dat moment een tijdelijke verminderde weestand hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door middel van een huidafkrabsel wordt de diagnose demodicose. Met een speciaal scherp lepeltje krabt de dierenarts een dun huidlaagje af en bekijkt dit onder de microscoop.

De therapie

De therapie bestaat uit het bestrijden van de mijten met een speciale shampoo die op de plekken wordt aangebracht.
Omdat demodicose gepaard gaat met een weerstandsvermindering van de huid, wordt om de huid te ondersteunen vaak extra vitaminen en vetzuren voorgeschreven.